Beiteslipp er en gledens dag i Gudbrandsdalen. Uker med døgnvakt i fjøset blir avløst av lekende lam og brækende mødre som spaserer inn i det grønne matfatet for å forvandle evig solenergi til putrende fårikålgryter og sydende lammekoteletter. Bærekraftig grønn produksjon og forbruk basert på prinsipper utviklet gjennom mange tusen år. Gården Sylte har de første skriftlige referanser tilbake til middelalderen og Ivar gjør sitt for at arven skal leve godt de neste 1000 år.
Utmarksbeitet i Kvikne er vanligvis en trygg arena for de firbeinte og ullkledde. En historisk tapsprosent på mellom 1% og 2% pr sesong er mindre enn i et moderne fjøs. Men med en flokk på ca 1000 individer blir det selvsagt noe sykdom, skader og dødsfall gjennom sesongen. Og på høsten er det flere stabukker som prøver seg på en Lars Monsen og gjør det de kan for å snike seg til en overvintring i Kviknefjellet.
Det var på en sanketur høsten 2016 at Ivar brukte vandringstiden til å tenke på problemet med å finne igjen dyr som andre har rapportert. Udefinerte og uformelle kommunikasjonskanaler gjør at informasjonsflyten blir en komplisert hviskelek der essensielle opplysninger går tapt eller bruker lang tid på å komme frem. Raskt tilsyn er godt tilsyn og gir god dyrevelferd. Alle som ferdes i fjellet vil hjelpe, men hvordan? Med sin bakrunn fra IT-bransjen så Ivar at teknologi kunne være en viktig brikke for effektivisering av rapporteringen i fjellet. En App som kan koble turist eller jeger med sauebonde uten å involvere hotellresepsjoner eller andre mellomledd burde være en farbar vei.
Som sagt så gjort. Resultatet ble appen BeiteSnap og vi i Abaris er veldig glade for at vi ble valgt som utviklingspartner i konkurranse med India. De slo oss på pris men vi vant på nærhet til kunden, kompetanse og innsikt i fagdomenet og ikke minst leveringsdyktighet. Vi også fikk kjenne litt på lammingsfølelsen i mai når produktet skulle bli ferdig til beiteslippet i 2017. Takket være godt samarbeid, innsatsvilje og felles visjoner kom vi godt i mål og er stolte av suksessen BeiteSnap.
Sammen med Ivar satser Abaris nå videre med nye grønne prosjekter i dalenes dal. BeiteSnap sesong 2 er allerede lansert i AppStore og Google Play. I tillegg er det flere store nasjonale prosjekter på beddingen. Følg oss på Facebook for å bli med videre i historien om den smarte grønne dalen.